Dacă ați călătorit vreodată în Europa de Vest, în orașe precum Viena, Roma, Paris și multe alte capitale mondiale, probabil că primul lucru pe care l-ați observat la acestea este arhitectura și faptul că majoritatea apartamentelor din complexele rezidențiale nu au balcoane închise. Indiferent de zona orașului, frumusețea fațadei originale a clădirii se păstrează intactă prin respectarea normelor impuse pe de-o parte de legile naționale și pe de altă parte de regulamentele interne care interzic modificarea propriului apartament dacă schimbările aduse afectează aspectul exterior.
Astfel, cele mai elegante orașe ale lumii, cu toate că sunt pline de locuitori ale căror familii s-au stabilit acolo cu multe generații în urmă, sau de turiști însetați după cultură și cunoaștere, abundă de spații în aer liber, chiar dacă multe din acestea nu au decât un metru pătrat și sunt reprezentate de simple balcoane ale blocurilor de apartamente. De aceea, întors acasă pe meleagurile pitorești, îmbătat de inspirație, nu poți să nu-ți pui întrebarea ce variante ai la dispoziție pentru a putea duce un stil de viață la fel de elegant ca cei de peste hotare.
Cât de comune sunt apartamentele cu balcoane deschise în România?
Cu scopul eliminării pierderilor de căldură, a fost o perioadă în care mulți proprietari români de apartamente au început să-și închidă unul după altul balcoanele. Astfel, s-a pierdut mult din aspectul original al clădirilor și s-a ajuns la un amalgam de culori și stiluri. Acum, fața orașelor românești diferă semnificativ de arhitectura clădirilor ce le admirăm în străinătate, iar motivele pentru care ne-am pierdut unitatea sunt de origine practică.
România este o țară cu diferențe mari de temperatură între lunile de vară și cele de iarnă. Dacă pe timpul verii oricare dintre noi apreciază adierea plăcută a vântului, iarna situația se schimbă la 180 de grade și adăpostul oferit de soluțiile de închidere a balcoanelor devine absolut necesar.
Este posibil să beneficiezi de avantajele unui balcon deschis, fără a renunța la confort?
Mai nou, și în România se construiesc complexe rezidențiale noi unde se pune un accent deosebit pe aspectul original al fațadei și orice fel de modificare adusă acesteia este strict interzisă prin regulamentul de ordine interioară pe care trebuie să-l respecte toți locatarii. În astfel de complexe, balcoanele spațioase, deschise și cu mult spațiu exterior nu sunt doar o simplă opțiune, ci o parte a locuinței pe care fiecare proprietar trebuie s-o păstreze exact așa cum a primit-o în folosință.
Dar așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, într-o țară relativ friguroasă precum România, balcoanele închise au oarecare avantaje, mai ales pe timpul iernii. Iar pentru a profita de același confort fără a ne înconjura de structuri grosolane din sticlă și geamuri pe tot parcursul anului, putem opta pentru pergole și copertine, respectând astfel și regulamentele de ordine interioară.
Ce sunt pergolele și copertinele?
La Eurotenda vă oferim soluții avansate de închidere a spațiului exterior al apartamentului dumneavoastră sub forma pergolelor și copertinelor de cea mai bună calitate. Pergolele retractabile terase noastre pot fi utilizate mai ales la ultimele etaje pentru crearea unui acoperiș retractabil, rezistent la precipitații și acțiunea razelor UV. Ele pot fi confecționate din materiale textile cu țesături ce permit circulația aerului pentru a evita dezvoltarea mucegaiului sau din plăci de aluminiu cu un aspect deosebit.
Copertinele retractabile terase pe de altă parte, sunt de mai multe tipuri și în funcție de structura lor pot fi folosite pe post de acoperiș, sau pentru blocarea luminii din lateral. Cu un sistem inovativ de casetare, copertinele pot fi instalate pe diferite structuri fără a influența arhitectura acestora deoarece atunci când nu sunt folosite, ele se retrag într-o casetă elegantă.
Atât pergolele cât și copertinele au o durată lungă de viață și reprezintă o investiție profitabilă mai ales pentru balcoanele generoase care arată mai bine deschise decât închise. Cu ajutorul acestor soluții de acoperire locatarii se pot bucura de splendoarea unui balcon deschis, dar în același timp își pot proteja atât proprietatea lor, cât și pe cea a vecinilor de dedesubt de acțiunea negativă a precipitațiilor. Cu alte cuvinte, am putea spune că pergolele și copertinele sunt soluția ideală pentru o persoană care prețuiește aspectul clădirii în care locuiește, dar în același timp își dorește și gradul ridicat de confort oferit de un balcon închis.