În aer liber, dar într-un loc uscat și ferit – așa își imaginează toată lumea un stil de viață outdoor. Poate că sună paradoxal, dar să știi că se poate trăi și astfel dacă îți construiești în curte sau grădină o terasă frumoasă și funcțională.

În acest articol îți vom prezenta cum să-ți construiești o terasă excepțională (aproape) pe cont propriu, iar dacă și tu, la rândul tău, ai alte idei de amenajare, în ce măsură sunt ele fezabile sau nu, te invităm să ne provoci la o discuție.

Lemn, piatră, PVC sau beton: Ce material să folosești pentru a construi o terasă?

Primul pas în construcția unei terase este alegerea materialului din care vrei ca ea să fie construită. Practic, ai de ales dintre lemn, piatră și PVC, dar la materialul preferat dintre acestea îți recomandăm să iei în calcul și sticla pentru că un sistem de inchidere terase sticla îți va fi foarte la îndemână dacă vrei să dai terasei tale mai multă funcționalitate.

Nu vei putea monta un geam glisant terasa pe cont propriu și nici nu îți recomandăm să optezi pentru o astfel de variantă întrucât este mult mai simplu și mai practic să apelezi de exemplu la echipa noastră pentru un astfel de proiect, dar o mare parte din lucrurile pe care le vom prezenta în continuare cu privire la amenajarea terasei tale îți garantăm că le vei putea face și fără asistență.

O etapă vitală în proiectul tău: Planificarea terasei

Înainte de a începe construirea terasei, ar trebui să planifici totul foarte atent, până în cele mai mici detalii. Planificarea meticuloasă te va ajuta să lucrezi mai repede și eviți eventualele greșeli care pot apărea pe parcurs. Iar ca totul să iasă cât mai bine, începe cu o schiță!

Ar trebui să te gândești la următoarele:

– forma; 

– locația

– suprafața terasei. 

Determină suprafața exactă a terasei și măsoar-o exact. Apoi fă un desen la scară mai mică folosind un creion și o riglă sau un un program digital.

După ce te decizi cu privire la materialul din care vrei să fie terasa ta, gândește-te și la variantele de acoperire a acesteia. Și aici ai o gamă largă de opțiuni atât DIY cât și profesionale, iar dacă ai nevoie de cineva să-ți dea o mână de ajutor, să știi că suntem echipa potrivită!

De exemplu, pergolele din oferta noastră pot fi montate pe orice tip de construcție și oferă un grad sporit de protecție, atât împotriva intemperiilor vremii, cât și împotriva razelor de soare ultraviolet, motiv pentru care se pot transforma într-o investiție de viitor extrem de profitabilă.

Nu uita să calculezi și structura și adâncimea terasei înainte de a porni la lucru! Stabilește de câte straturi are nevoie terasa ta pentru a se transforma într-un spațiu confortabil, dar și cât de adânc ar trebui să sapi în pământ ca întreaga construcție să aibă stabilitate.

În final, pe baza punctelor de mai sus, calculează de cât material ai nevoie pentru fiecare element al terasei tale. De asemenea, creează o listă cu instrumentele de care ai nevoie pentru a duce la bun sfârșit planul lucrării tale.

De cât timp ai nevoie pentru construcția terasei tale?

Nu subestima niciunul din pașii implicați în construirea unei terase! O echipă de 2-4 meșteri experimentați o poate face într-o zi. Dar dacă e prima oară când construiești o terasă, ar trebui să-ți acorzi mult mai mult timp. Dacă lucrezi pe cont propriu, estimează durata lucrărilor la cel puțin o săptămână. Perioada depinde bineînțeles și de tipul și dimensiunea terasei. Iar dacă vrei să termini mai repede, cere ajutorul unor prieteni, astfel încât munca să meargă mai repede.

Următorii pași trebuie planificați:

– măsurarea zonei, crearea schiței și întocmirea listei de materiale;

– ridicarea podelei cu 15 până la 20 de centimetri

– umplerea și compactarea șanțului cu mai multe straturi de piatră zdrobită

– pentru terasele din lemn: ridicarea unei substructuri ridicate

– așezarea plăcilor sau scândurilor de piatră și tăierea la dimensiune dacă este necesar;

– chituirea plăcilor din piatră;

– etc. 

Găsești cam tot ce îți trebuie pentru construcția unei terase la magazinele de bricolaj. Cât despre ambiție și determinare, dacă ai aceste calități încă din naștere, atunci ai toate șansele de reușită.